Jogurty
Jogurt z jogurtovače GZ700 - moje pokusy
1. pokus - běžný jogurt
1 litr mléka (z krabice, 1,5 % tuku)
4 lžíce Activie bílé
1 lžíce tekutého medu
jogurtování: 8 hodin
Pokus úspěšný. Mléko bylo pokojové teploty, jogurt studený, med pokojové teploty. Jogurt se vytvořil středně hustý, po zamíchání řídký. Chuť dost kyselá i přes přidaný med, doslazovala jsem.
2. pokus - plnotučný jogurt
1 litr mléka (z krabice, 3,5 % tuku)
4 lžíce jogurtu selského bílého Hollandia
1 lžíce vanilky (extraktu ve vodce)
2 lžíce hnědého cukru
jogurtování: 8 hodin
Pokus úspěšný. Mléko pokojové teploty, jogurt studený, bylo potřeba rozmíchat metlou. Jogurt je smetanový, hustší. Ochutnávala jsem po cca hodinovém chlazení v lednici, ale stále byl vlažný a tudíž řidší, než po úplném vychlazení. Chuť stále dost kyselá, vanilka tam cítit skoro nejde, ale je příjemně smetanový.
3. pokus - polotučný jogurt
1 litr mléka (čerstvé, 1,5 % tuku)
2 lžíce jogurtu bílého BIO
jogurtování: 8 hodin
Pokus úspéšný. Mléko i jogurt z lednice. Jogurt jsem přidala do lahve s mlékem a protřepala, ale při rozlévání jsem zjistila, že jogurt se nerozmíchal, takže jsem se aspoň snažila rozdělit jogurt do všech nádob. Přesto všechno zjogurtovalo, i když hustota byla rozdílná v jednotlivých lahvičkách.
4. pokus - plnotučný jogurt
1 litr mléka (čerstvé, 3,5 % tuku)
1 kelímek Activie bílé (ten větší - samostatný)
2 lžíce medu
jogurtování: 8 hodin
Pokus úspěšný. Mléko i jogurt z lednice. Tentokrát jsem jogurt dobře rozmíchala s většinou mléka, rozlila do lahviček a dolila zbylým mlékem. Jogurt byl hustý i po zamíchání.