Chipsy z mikrovlnky
brambory
olej
sůl
Brambory nakrájíme na velmi tenké plátky. Plátky by měly být průsvitné, nejlépe to jde na mandolíně, ale pokud ji nemáme, můžeme použít škrabku. Vezmeme pečicí papír a vystřihneme z něho dvě kola, která budou pasovat na otočný talíř v mikrovlnce. Obě kola potřeme olejem, na jeden papír naskládáme v jedné vrstvě plátky brambor, aby se nedotýkaly, osolíme, přikryjeme naolejovanou stranou druhého papíru a opatrně přeneseme do mikrovlnky. Mikrovlníme na vysoký výkon celkem asi 4 minuty - nejdřív 2 minuty v kuse a potom vždy 30 sekund, dokud nám nevzniknou křupavé brambůrky se zlatavým nádechem. Vytáhneme z mikrovlnky, sundáme z papíru do misky a papíry znovu naolejujeme a použijeme na další várku.
Délka mikrovlnění závisí na výkonu trouby a na tloušťce bramborových plátků, doporučuji alespoň první várku sledovat pozorně a kontrolovat po půlminutách, aby se chipsy nespálily. Pokud zůstanou nějaké měkčí kousky, při chladnutí ztvrdnou. Solte a olejujte podle chuti, ale spíš míň :-)