Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hranolky s tuňákovým dipem

31. 10. 2010

3 větší brambory

1 malá konzerva tuňáka v oleji

sušený česnek

sušená petržel

drcený kmín

celý pepř

hrubozrnná sůl

olej

balsamikový ocet

kysaná smetana

Brambory pod vodou odrhneme kartáčkem a rozkrájíme na hranolky. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Ve hmoždíři rozbijeme česnek, petržel, kmín, pepř a sůl na prášek, přilijeme trochu oleje. Část směsi nakapeme na hranolky, které zakryjeme alobalem a dáme péct na 170 °C asi na hodinu. Do zbylé směsi v hmoždíři přidáme tuňáka z konzervy a rozdrtíme. Potom postupně přilejeme olej z konzervy, trošku balsamikového octa a přidáme trochu kysané smetany, aby se směs lépe spojila. Ochutnáme, dochutíme a než budou hranolky hotové, odložíme do lednice. Po hodině pečení zvedneme teplotu v troubě na 250 °C, sundáme alobal a hranolky dopečeme dozlatova (asi 45 minut). Potom sníme s omáčkou :-)

 

w_obraz022.jpg

 

Pokud máte čerstvé bylinky a silné ruce, rozbijte v hmoždíři je. Pokud máte radši kyselejší, přidejte kromě smetany i lžičku hořčice. Pokud je to na vás moc kyselé, přidejte lžičku javorového sirupu nebo tekutého medu. Pokud máte rádi kapary, přidejte je, ale já je ráda nemám. Místo smetany můžete taky dát majonézu.

Pokud vám omáčka zbude, dovedla bych si ji představit jako zálivku na salát, pokud by se naředila trochou oleje a vody.