Kuře na švestkách
1 kuře
100 g sušených švestek
tyčinka skořice
asi 10 hřebíčků
kus čerstvého zázvoru dlouhý asi jako prst
lžíce římského kmína
3 lžíce medu
citronová kůra (jeden proužek)
sůl, pepř
kousek másla
Kuře zevnitř osolíme, do dutiny vložíme zázvor a skořici. Med zahřejeme, vložíme do něj citronovou kůru, nasypeme sůl a pepř. Pekáč vymažeme máslem, umístíme kuře, kolem nasypeme hřebíček a římský kmín, rozložíme švestky. Kuře přelijeme rozehřátým medem. Podlijeme trochou vody, aby se švestky podusily. Vezmeme kus pečicího papíru, zmuchláme a namočíme pod vodovodem. Papír bude měkčí. Přikryjeme jím kuře v pekáči a dáme péct na nižší teplotu (cca 170 °C) na 1:30 - 2 hodiny. Díky papíru se i vytvoří křupavá kůrčička (na rozdíl od přikrytí alobalem). Podáváme s rýží.