Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečené kuře ve slow-cookeru

1 kuře (takové velikosti, aby se vám vešlo do slow-cookeru)

brambory, mrkev, příp. petržel, celer nebo jiná pevná zelenina

cibule a česnek

bobkový list, nové koření, celý pepř, kmín

sůl, pepř

kostka kuřecího bujónu

Brambory, mrkev a případnou další zeleninu oškrábeme a nakrájíme na rovnoměrné větší kusy. Naskládáme je v jedné až dvou vrstvách do nádoby slow-cookeru. Kostku bujónu zalejema asi 1/2 hrnkem horké vody, rozmícháme a nalejeme na zeleninu. Zelenina by měla být asi ze 3/4 v tekutině, pokud je bujónu málo, dolejeme vodou. Přihodíme bobkový list, nové koření, celý pepř a kmín. Kuře zvenčí i zevnitř posolíme a popepříme, můžeme pokmínovat, a do dutiny nacpeme cibuli s česnekem. Položíme na zeleninu ve slow-cookeru, aby se nedotýkalo bujónu, a zapneme přístroj (podle potřeby - já jsem vařila asi 8 hodin na nízkou a pak 2 hodiny na vysokou teplotu, ale myslím, že by klidně stačilo míň). Kuře bude poměrně rozpadavé, ale šťavnaté. Můžeme z něj stáhnout kůži a použít jen maso, nebo před podáváním dáme celé kuře ještě prudce zapéct do trouby, aby se udělala křupavá zlatá kůžička (můžeme potřít máslem a posolit, aby to šlo líp).

Původní recepty, které jsem našla, používají místo zeleniny alobal zmuchlaný do kuliček, aby se kuře netopilo v tekutině.