Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vepřová pečeně s krustou z medové hořčice

18. 10. 2010

1 vepřová kýta

3 lžíce kremžské hořčice

1 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice

2 lžíce medu (tekutého)

1 lžička kečupu

1 lžička sušeného česneku

sůl a pepř

lžíce sádla

Troubu rozehřejeme na 250 °C. Do pekáče dáme sádlo a necháme v troubě rozpustit. Mezitím maso osolíme a pokud je na povrchu tuk, nařízneme jej do mřížky (pokud jej nechcete odkrojit). Když je sádlo rozpálené, vložíme do pekáče maso a rychle v troubě opékáme ze všech stran, dokud se nezatáhne. Připravíme si hořčicovou směs z hořčice, medu, kečupu, česneku, pepře a trochy soli, případně přidáme jiné koření. Když je maso zatažené, potřeme jeho povrch směsí a podlejeme trochou vody (může být i s rozmíchaným bujónem). Pečeme asi hodinu a půl, průběžně podléváme vodou nebo vývarem a přeléváme hořčicovou směsí. Těsně před dopečením nalijeme do pekáče zbytek směsi smíchaný se zbytkem vývaru nebo zředěný vodou, aby se udělala šťáva. Podáváme s opečenými brambory (nebo bramborovou kaší...).