Dortový korpus (+ krém)
strana 326, Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, ISBN 80-249-0753-4
4 vajíčka
150 g cukru
120 g polohrubé mouky
Celá vajíčka vyšleháme s postupným přidáváním cukru do tuhé pěny (na malé otáčky a dlouho, počítat tak 15 minut). Vmícháme mouku. Rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 21 cm a pečeme na, co já vím, 180 °C cca 12 minut.
Kakaová varianta - 20 g kakaa místo 20 g mouky
Sirup na prolití korpusů:
120 g cukru (krupice, krystal...)
150 g vody
na ochucení celá vanilka, libovolné koření, káva, kakao...
Svaříme, dokud se cukr nerozpustí. Bohatě pokapeme oba korpusy, aby nasákly sirupem.
Krém:
Šlehačka kelímek 200 g vychlazená
Cream cheese vanička 200 g NEBO tvaroh vanička 250 g NEBO mascarpone 120 g (ten menší kelímek), vychlazené
Cukr moučka 2 až 3 lžíce podle chuti
Začneme šlehat cream cheese / tvaroh / mascarpone s cukrem, pramínkem přilejeme šlehačku a šleháme, dokud nevznikne lehký, pevný krém.
Jednu zvlhčenou placku korpusu potřeme půlkou krému, přikryjeme druhou plackou a zbytek krému naneseme nahoru, nebo v tenčí vrstvě zvenčí celého dortu. Marmeládu a ovoce použijeme podle preferencí.

