Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dortový korpus (+ krém)

29. 6. 2020

strana 326, Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, ISBN 80-249-0753-4

4 vajíčka

150 g cukru

120 g polohrubé mouky 

Celá vajíčka vyšleháme s postupným přidáváním cukru do tuhé pěny (na malé otáčky a dlouho, počítat tak 15 minut). Vmícháme mouku. Rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 21 cm a pečeme na, co já vím, 180 °C cca 12 minut.

Kakaová varianta - 20 g kakaa místo 20 g mouky

Sirup na prolití korpusů:

120 g cukru (krupice, krystal...)

150 g vody

na ochucení celá vanilka, libovolné koření, káva, kakao...

Svaříme, dokud se cukr nerozpustí. Bohatě pokapeme oba korpusy, aby nasákly sirupem.

Krém:

Šlehačka kelímek 200 g vychlazená

Cream cheese vanička 200 g NEBO tvaroh vanička 250 g NEBO mascarpone 120 g (ten menší kelímek), vychlazené

Cukr moučka 2 až 3 lžíce podle chuti

Začneme šlehat cream cheese / tvaroh / mascarpone s cukrem, pramínkem přilejeme šlehačku a šleháme, dokud nevznikne lehký, pevný krém.

Jednu zvlhčenou placku korpusu potřeme půlkou krému, přikryjeme druhou plackou a zbytek krému naneseme nahoru, nebo v tenčí vrstvě zvenčí celého dortu. Marmeládu a ovoce použijeme podle preferencí.

 

 

20200403_180337.jpg

20200629_195044.jpg