Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dortový korpus (+ krém)

29. 6. 2020

strana 326, Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, ISBN 80-249-0753-4

4 vajíčka

150 g cukru

120 g polohrubé/hladké mouky NEBO 80 g hrubé a 20 g škrobu (pudinku) 

z 1/2 citronu kůra a šťáva

trocha oleje / rozpuštěného másla (není potřeba)

Bílky vyšleháme s trochou cukru do tuhého sněhu (na malé otáčky a dlouho). Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru, citronovou kůrou a šťávou a trochou oleje nebo rozpuštěného másla do husté světlé pěny. Vmícháme mouku se škrobem a sníh. Rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 21 cm a pečeme cca 15 minut.

Kakaová varianta - 20 g kakaa místo škrobu, 2 lžíce mléka místo citronu

Krém:

Šlehačka kelímek 200 g vychlazená

Cream cheese vanička 200 g NEBO tvaroh vanička 250 g NEBO mascarpone 120 g, vychlazené

Cukr moučka 2 až 3 lžíce podle chuti

Začneme šlehat cream cheese / tvaroh / mascarpone s cukrem, pramínkem přilejeme šlehačku a šleháme, dokud nevznikne lehký, pevný krém.

Jednu placku korpusu potřeme půlkou krému, přikryjeme druhou plackou a zbytek krému naneseme nahoru, nebo v tenčí vrstvě zvenčí celého dortu. Marmeládu a ovoce použijeme podle preferencí.

 

 

20200403_180337.jpg

20200629_195044.jpg