Obrácený táč s tvarohem
těsto:
250 g tučného tvarohu
250 g bílého jogurtu (plus mínus)
2 hrnky polohrubé mouky (může být mix s hladkou)
1 a půl hrnku cukru krupice (může být i míň)
1 vejce
1 prášek do pečiva
vanilka, příp. citronová kůra
ovocná vrstva:
blumy, švestky, meruňky apod., spíš kyselejší
1 díl změklého másla (půl hrnku)
2 díly světlého hnědého cukru (1 hrnek)
javorový sirup (4 lžíce)
vanilka
špetka soli
Nejdříve nachystáme ovocnou vrstvu. Máslo, cukr, javorový sirup, vanilku a sůl rozmícháme a rozetřeme do pekáče. Na to rozložíme ovoce nakrájené na měsíčky.
Přísady na těsto rozmícháme v míse, bude hustší. Opatrně ho rozetřeme na ovoce. Dáme péct na 170 °C asi na 30 minut.
Upečený koláč necháme vychladnout a vyklopíme na servírovací podnos. Pokud je na dně větší množství tekutiny, tak nic nevyklápíme a jíme lžící přímo z pekáče.