Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrácený táč s tvarohem

20. 7. 2018

těsto:

250 g tučného tvarohu

250 g bílého jogurtu (plus mínus)

2 hrnky polohrubé mouky (může být mix s hladkou)

1 a půl hrnku cukru krupice (může být i míň)

1 vejce

1 prášek do pečiva

vanilka, příp. citronová kůra

ovocná vrstva:

blumy, švestky, meruňky apod., spíš kyselejší

1 díl změklého másla (půl hrnku)

2 díly světlého hnědého cukru (1 hrnek)

javorový sirup (4 lžíce)

vanilka

špetka soli

Nejdříve nachystáme ovocnou vrstvu. Máslo, cukr, javorový sirup, vanilku a sůl rozmícháme a rozetřeme do pekáče. Na to rozložíme ovoce nakrájené na měsíčky.

Přísady na těsto rozmícháme v míse, bude hustší. Opatrně ho rozetřeme na ovoce. Dáme péct na 170 °C asi na 30 minut.

Upečený koláč necháme vychladnout a vyklopíme na servírovací podnos. Pokud je na dně větší množství tekutiny, tak nic nevyklápíme a jíme lžící přímo z pekáče.