Jdi na obsah Jdi na menu
 


Švestkový koláč s makovou drobenkou

8. 11. 2010

Czech Tourism

Těsto:

200 g hladké mouky

100 g celozrnné špaldové mouky

1 sáček sušeného droždí

150 ml teplého mléka

100 g másla (rozpuštěného)

2 žloutky

3 lžíce cukru

špetka soli

kapka vanilkové esence

Ovoce:

vypeckované mražené švestky (nebo čerstvé)

Drobenka:

60 g másla

60 g cukru

80 g polohrubé mouky

80 g mletého máku

Droždí rozmícháme v mléce se lžící cukru a necháme vzejít kvásek. Potom do něj zamícháme rozpuštěné máslo, žloutky a vanilku. V míse smícháme hladkou a špaldovou mouku, zbylý cukr a špetku soli. Přilijeme tekuté ingredience a smícháme. Necháme asi 45 minut kynout. Potom roztlačíme do vymazané formy na koláč, nahoru zatlačíme půlky švestek a posypeme drobenkou ze změklého másla, cukru, mouky a máku. Dáme péct na 170 °C asi 45 minut.