Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí přítel

11. 12. 2011

400 g hladké mouky

200 g mletého cukru

3 vejce

špetka soli

100 g celých (nemletých) ořechů

Z mouky, cukru, vajec a špetky soli vymísíme tuhé těsto (případně přidáváme mouku, až nebude lepit). Na pomoučeném vále rozválíme na silnější plát (cca 5 mm), který rozkrájíme na dlouhé pásy o šířce cca 15 cm. Na každý pás naskládáme doprostřed podélný pruh ořechů a zabalíme jako štrůdl. Těsto dobře na ořechy přitiskneme, aby nám nevznikly uvnitř moc velké mezery mezi vrstvami těsta. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do světle růžova. Po vytažení z trouby okamžitě ještě horké krájíme ostrým nožem na co nejtenší plátky (2 - 3 mm).

Domácí přátele z trouby vytahujeme pokud možno po jednom, protože jakmile zchladnou, tak ztvrdnou a nedají se ukrojit (a nemyslete si, že požvýkáte větší kusy!).