Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medové cukroví - 3 druhy z jednoho těsta

17. 12. 2020

Všechno, co mám ráda

Medový korpus:

500 g hladké mouky
2 vejce
5 lžic medu
200 g moučkového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
100 g másla

Vypracovat těsto, rozválet na plech, péct na 200 °C asi 10 minut, až budou okraje narůžovělé. 

1. Kokosové tyčinky 

1/3 medového korpusu

100 g másla

100 g moučkového cukru

80 ml rumu

1 lžíce kakaa 

strouhaný kokos na obalení

Zatímco se peče korpus, všechno kromě kokosu smíchat v kastrolku a svařit. Ještě horký korpus rozdělit na třetiny, tu prostřední (bez tvrdých okrajů) nakrájet na tyčinky, vychladlé namáčet v polevě a obalit v kokosu.

2. Medovníkové kuličky

1/3 medového korpusu, rozdrcený nebo nastrouhaný

2 lžíce medu

100 g másla, změklého

zkaramelizované slazené kondenzované mléko

100 g sekaných vlašských ořechů

strouhané ořechy na obalení

Smíchat v misce, hustotu upravit podle potřeby, nechat ztuhnout v lednici. Pak dělat kuličky a obalit ve strouhaných ořeších. 

 3. Povidlové františky

1/3 medového korpusu, rozdrcený nebo nastrouhaný

70 g mletých ořechů

70 g povidel

30 g másla

4 lžíce rumu

lžička skořice, špetka perníkového koření 

na obalení 2 lžíce mletých ořechů a 2 lžíce strouhaného korpusu

Smíchat, tvarovat malé kužely (františky), obalit v ořeších s drobky.