Medové cukroví - 3 druhy z jednoho těsta
Medový korpus:
500 g hladké mouky
2 vejce
5 lžic medu
200 g moučkového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
100 g másla
Vypracovat těsto, rozválet na plech, péct na 200 °C asi 10 minut, až budou okraje narůžovělé.
1. Kokosové tyčinky
1/3 medového korpusu
100 g másla
100 g moučkového cukru
80 ml rumu
1 lžíce kakaa
strouhaný kokos na obalení
Zatímco se peče korpus, všechno kromě kokosu smíchat v kastrolku a svařit. Ještě horký korpus rozdělit na třetiny, tu prostřední (bez tvrdých okrajů) nakrájet na tyčinky, vychladlé namáčet v polevě a obalit v kokosu.
2. Medovníkové kuličky
1/3 medového korpusu, rozdrcený nebo nastrouhaný
2 lžíce medu
100 g másla, změklého
zkaramelizované slazené kondenzované mléko
100 g sekaných vlašských ořechů
strouhané ořechy na obalení
Smíchat v misce, hustotu upravit podle potřeby, nechat ztuhnout v lednici. Pak dělat kuličky a obalit ve strouhaných ořeších.
3. Povidlové františky
1/3 medového korpusu, rozdrcený nebo nastrouhaný
70 g mletých ořechů
70 g povidel
30 g másla
4 lžíce rumu
lžička skořice, špetka perníkového koření
na obalení 2 lžíce mletých ořechů a 2 lžíce strouhaného korpusu
Smíchat, tvarovat malé kužely (františky), obalit v ořeších s drobky.