Norimberské perníčky
Apetit (prosinec 2010)
250 ml medu (= 360 g)
125 ml vody
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého hřebíčku
50 g mletých mandlí
500 g žitné mouky (+ na podsypávání)
1 žloutek
1 lžíce jedlé sody
Den předem rozpustíme v hrnci vodu s medem a kořením, potom vmícháme mouku a mleté mandle. Necháme v lednici. Následující den do hmoty zapracujeme žloutek a sodu. Těsto vyválíme na silnější placku a vykrájíme tvary. Naskládáme na papír - potřebují větší rozestupy - a necháme ještě hodinu odležet. Pečeme při 180 °C asi 8 minut.
Po upečení můžeme potřít nebo ozdobit polevou ze zbylého bílku, 200 g moučkového cukru a lžíce citronové šťávy.