Vánočka
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
100 g krupicového cukru
1 balíček sušeného droždí (na půl kila mouky)
1 lžička soli
2 žloutky
125 g másla
citronová kůra, vanilka na ovonění
mouka na vál
vajíčko na potření
mandle na posypání (lupínky nebo špalíčky)
Mouku, cukr, sušené droždí a sůl smícháme v míse. Zalejeme teplým mlékem s rozpuštěným máslem a žloutky, případně citronovou kůrou a vanilkou, a necháme v robotu vymíchat do hladkého, tuhého a nelepivého těsta. Necháme kynout na nepříliš teplém místě 3 hodiny, během toho 2x nebo 3x promísíme. Potom těsto rozdělíme na části, vyválíme prameny a zapleteme vánočku (třeba podle tohoto návodu, ze šesti). Přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme asi na 180 °C cca půl hodiny dozlatova.