Vánoční pudink
150 g sušených švestek
300 g dalšího sušeného ovoce (meruňky, fíky, datle, případně i rozinky)
175 ml sherry (Pedro Ximenéz, ale sehnala jsem jen Sandeman Medium Dry) + více
100 g polohrubé mouky
125 g strouhanky (z vánočky nebo tousťáku)
150 g hovězího loje (dala jsem vepřové sádlo, ale může být i zmrzlý a nastrouhaný margarín)
150 g cukru dark muscovado
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
kůra z jednoho citronu (nebo citronové aroma)
3 větší vajíčka
1 středně velké jablko (nebo 4 mini jablíčka)
2 lžíce medu
tuk na vymazání
vodka na flambování (125 ml)
Připravovat začneme 5 týdnů před Vánoci.
Všechno sušené ovoce nasekáme na větší kousky, přelijeme v misce sherry a necháme přikryté odležet alespoň přes noc (klidně i celý týden). Mouku, strouhanku, cukr, skořici a hřebíček, prášek do pečiva a sůl smícháme v míse (pokud jsou v cukru hroudy nebo máte moc velké kusy vánočky, prožeňte suchou směs mixérem). Přidáme namočené ovoce, tuk, vajíčka a oloupané nastrouhané (nebo rozsekané) jablko, citronovou kůru a med. Všechno smícháme. Dáme do formy vymazané tukem, vodotěsně uzavřeme poklicí nebo alobalem, dáme do hrnce buď tak, aby byla forma asi z poloviny ponořená, nebo aby se dělala na páře. (Můžeme i ve vodní lázni v troubě nebo v pomalém hrnci.) Vaříme 5 hodin, hlídáme, aby se voda nevyvařila. Potom necháme vychladnout, sundáme alobal, zabalíme i s formou do potravinové fólie a dáme na chladné místo až do Vánoc. Na Štědrý den znovu přiklopíme formu alobalem nebo pokličkou a dáme napařit na další 3 hodiny. Vyndáme z hrnce, vyklopíme pudink na talíř, přelijeme vodkou a zapálíme :-)