Bagety
1/4 lžičky sušeného droždí
325 g vody o pokojové teplotě
1 3/4 lžičky soli
500 g hladké mouky + na podsypání
Do mísy nasypeme droždí, které zalijeme vodou a zamícháme. Přisypeme sůl, mouku a důkladně promícháme. Zakryjeme mísu fólií, dáme do (vypnuté, studené) trouby a necháme tam přes noc (12 - 15 hodin). Těsto zdvojnásobí objem. Ráno těsto rozdělíme na poloviny (= 2 velké bagety) nebo na čtvrtiny (= 4 menší bagety), vytvarujeme a dáme na plech. Poprášíme moukou, zakryjeme a necháme kynout 1 - 1 a půl hodiny. Mezitím do trouby dáme pekáč s vodou a troubu rozehřejeme na 250 °C (i víc). Bagety na povrchu nařízneme a než je dáme péct, postříkáme je vodou z rozprašovače (lze použít i štěteček nebo mašlovačku a potřít je). Pečeme 5 minut, poté bagety znovu navlhčíme vodou a vrátíme do trouby tak, jak byly. Po dalších 5 minutách je znovu navlhčíme a plech otočíme, aby se propekly stejnoměrně. Pečeme ještě 5 minut, aby bagety měly zlatohnědou barvu. Necháme úplně vychladnout, než se do nich pustíme :-)