Bretaňské fazole
1 plechovka fazolí ve slaném nálevu (asi 450 g)
4 - 5 párků
300 g mletého masa
2 menší cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce kečupu
1 lžíce cukru
1 lžíce oleje
sušená petržel
sůl a pepř
Cibuli nakrájíme ne moc na jemno, párky nakrájíme na kolečka. Na pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm cibuli a párky. Přidáme mleté maso a opékáme, dokud není všechno maso našedlé (dokud nevidíme žádnou růžovou barvu). Potom do pánve přidáme protlak, cukr a rozdrcený česnek, zamícháme a necháme trochu opéct. Z fazolí slijeme nálev a propláchneme je, dokud se nepřestane tvořit pěna. Vsypeme je do pánve, podlejeme vodou a okořeníme petrželí, solí a pepřem. Necháme vyvařit vodu do požadované hustoty omáčky. Před dovařením přidáme ještě kečup a případně dokořeníme podle potřeby. Podáváme druhý den s chlebem.
Místo párků můžeme použít i jinou uzeninu, třeba slaninu, klobásy, špekáčky. Mleté maso můžeme vynechat.
Fazole jsou lepší větší, ale i s drobnými to jde. Poku nemáme fazole v konzervě, tak si přes noc namočíme suché, slijeme z nich vodu, v nové vodě je uvaříme do měkka nebo poloměkka a dovaříme v omáčce. Pokud máme jen fazole v tomatové omáčce, vynecháme kečup a fazole neslíváme.