Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bretaňské fazole

1 plechovka fazolí ve slaném nálevu (asi 450 g)

4 - 5 párků

300 g mletého masa

2 menší cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce rajského protlaku

2 lžíce kečupu

1 lžíce cukru

1 lžíce oleje

sušená petržel

sůl a pepř

Cibuli nakrájíme ne moc na jemno, párky nakrájíme na kolečka. Na pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm cibuli a párky. Přidáme mleté maso a opékáme, dokud není všechno maso našedlé (dokud nevidíme žádnou růžovou barvu). Potom do pánve přidáme protlak, cukr a rozdrcený česnek, zamícháme a necháme trochu opéct. Z fazolí slijeme nálev a propláchneme je, dokud se nepřestane tvořit pěna. Vsypeme je do pánve, podlejeme vodou a okořeníme petrželí, solí a pepřem. Necháme vyvařit vodu do požadované hustoty omáčky. Před dovařením přidáme ještě kečup a případně dokořeníme podle potřeby. Podáváme druhý den s chlebem.

Místo párků můžeme použít i jinou uzeninu, třeba slaninu, klobásy, špekáčky. Mleté maso můžeme vynechat.

Fazole jsou lepší větší, ale i s drobnými to jde. Poku nemáme fazole v konzervě, tak si přes noc namočíme suché, slijeme z nich vodu, v nové vodě je uvaříme do měkka nebo poloměkka a dovaříme v omáčce. Pokud máme jen fazole v tomatové omáčce, vynecháme kečup a fazole neslíváme.