Dámská jízda :-)
Pico de gallo s hruškou
1 zralé avokádo
hrst cherry rajčátek
1/2 salátové okurky
1 zelená hruška, spíše tvrdá
1/3 biocitrónu (šťáva a kůra)
1 čerstvý sýr
sůl, pepř
Okurku nakrájíme na drobnější kostičky, můžeme odstranit část s vodnatými jadérky, posypeme solí a v cedníku necháme vyplakat. Rajčátka nakrájíme na osminky. Avokádo a hrušku nakrájíme také na kostičky. Všechno smícháme, přidáme citrónovou kůru a zakapeme citrónovou šťávou. Opepříme a podle chuti dosolíme. Dáme vychladit. Podáváme posypané rozdrobeným čerstvým sýrem s pečivem.
Dip s koprem
1/2 kelímku zakysané smetany
1 lžíce oleje
1 lžička sušeného kopru (nebo 1 lžíce čerstvého)
1/2 lžičky sušeného česneku (nebo 1 menší stroužek, rozmačkaný)
sůl, pepř
Smetanu smícháme s olejem, přidáme koření (sůl podle chuti) a dobře rozmícháme. Necháme rozležet v ledničce (zvlášť pokud jsme použili sušené bylinky).
Dip s křenem
1/2 kelímku zakysané smetany
1 lžíce oleje
1 lžíce nakládaného křenu
sůl, pepř
Všechno smícháme, podle chuti dosolíme.
K těmto dipům podáváme syrovou zeleninu (mrkev, okurku, papriku...) nakrájenou na hranolky, kterou do nich namáčíme. Můžeme je použít taky jako zálivku na salát.
Octová zálivka s cibulí a petrželí
1 menší cibule nakrájená na drobno
1 hrst nasekané petrželové nati
1 lžíce vinného octa (obyčejného)
2 lžíce octa balsamico
3 lžíce oleje
1 lžíce cukru
sůl, pepř
Všechno smícháme :-) Olej bude zůstávat na povrchu, takže je potřeba před použitím promíchat.
Salát s kuřetem a borůvkami
1 salát lollo biondo (nebo libovolný jiný)
1 kuřecí prso bez kůže a kosti
hrst borůvek
1 čerstvý sýr
koření na grilované kuře nebo podobné
Kuřecí prso nakrájíme na kostičky, promícháme s kořením a necháme chvilku odležet, potom na pánvi opečeme do zlatova. Salát dobře vypereme a natrháme na přiměřené kousky. Na talíř dáme vrstvu salátových listů, na to opečené maso, přidáme borůvky a posypeme nadrobeným čerstvým sýrem. Podáváme s pečivem a výše uvedenými dipy a zálivkou :-)