Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dýňová polévka

1 kuře

4 mrkve

2 petržele

1 velká cibule

1 stroužek česneku

5 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

sůl

cukr

kurkuma

špetka chilli

dýňové pyré (z pečené dýně)

Na pánvi opražíme nové koření a pepř, když začne skákat, přihodíme mrkev, petržel, cibuli a česnek nakrájené na větší kusy, přidáme trochu cukru a opečeme až dohněda. Z kuřete potřebujeme zatím jen kosti, takže buďto kuře vykostíme a kosti opečeme, nebo vezmeme zbylé kosti z pečeného kuřete od nedělního oběda. Opečenou zeleninu a kosti vložíme do slow-cookeru, zalejeme horkou vodou, aby bylo všechno skoro ponořené, přidáme sůl, trochu kurkumy kvůli barvě, a zapneme na nízkou teplotu (podle toho, kolik máme času). Zhruba v půlce vaření vezmeme maso, které jsme vykostili, a přidáme do hrnce. Když je vývar uvařený, scedíme ho, část nalijeme do mixéru, přidáme dýňové pyré (podle chuti, nebo spíš podle toho, kolik nám ho zbylo), uvařenou mrkev, petržel a cibuli s česnekem. Pokud pepř a nové koření vařením změkly, můžeme je taky přihodit. Mixér zapneme a necháme všechno rozmixovat. Podle potřeby dáme víc vývaru, ochutnáme, dosolíme, dopepříme, přidáme chilli. Nalejeme do misek a nahoru naaranžujeme maso pokrájené na kousky (nebo natrhané). Podáváme s čerstvým chlebem, případně kopečkem zakysané smetany (obzvlášť pokud jsme to přehnali s chilli).

Pokud nechcete nebo neumíte vykosťovat kuře, odřízněte z něho aspoň prsa, případně i stehna, a ta potom vložte do vývaru až později. Pokud máte jen kosti z pečeného kuřete, kupte si prsa zvlášť... nebo se bez masa obejděte :-)