Lilkové hranolky
lilek
hladká mouka
sůl a pepř
sušený česnek
sušená petržel
Lilek oloupeme (škrabkou) a nakrájíme na hranolky. Pokud s ním nebudeme pracovat hned po nakrájení, dáme ho do misky s osolenou studenou vodou (můžeme do ní přidat trochu ledu), aby nezhnědl. Potom ho slijeme a osušíme utěrkou. V misce smícháme mouku s kořením (soli dáme víc). Po hrstech do misky vkládáme lilkové hranolky a obalujeme v mouce. Přebytečnou oklepeme. Rozpálíme si vyšší vrstvu oleje a smažíme v něm hranolky v jedné vrstvě. (Pokud máme fritézu, půjde to rychleji.) Osmažené hranolky necháme chvilku okapat na papírové utěrce, potom je podle chuti přisolíme a podáváme - ještě horké - jako přílohu. (Pokud je necháme ochladnout, tak změknou...)
Stejným způsobem jsem dělala i hranolky bramborové, ty se ale smažily o něco déle, aby byly odělané i uvnitř. Stejně bych postupovala i u hranolků z cukety nebo dýně. K hranolkům jsem připravila dip ze smetany, hořčice a petržele, ale hodí se k nim i tatarka nebo kečup.