Musaka bez masa
Gurmet (květen 2011)
1 lilek
4 brambory
1 konzerva rajčat (loupaných, sekaných...)
2 lžíce kečupu
2 malé cibule
4 stroužky česneku
plátkový sýr
1 kelímek kysané smetany
1 vajíčko
4 lžíce storuhanky
2 hrsti ořechů
petržel
olej
skořice (mletá nebo celá)
pepř
sůl
cukr
Lilek nakrájíme na plátky. (Někde se doporučuje posolit, nechat ho vyplakat a pak osušit, ale pokud nemáte lilek vyloženě obří, není to nutné - ještě jsem se nesetkala s lilkem, který by byl hořký.) Rozložíme na plech, potřeme lehce olejem, posolíme a dáme do trouby (250 °C na 15 minut) trochu zapéct. Mezitím oškrábeme brambory, nakrájíme je na drobné kostičky, vložíme do suché zahřáté pánve a zalijeme vroucí vodou, aby byly skoro ponořené. Necháme na pánvi vařit za občasného promíchání, dokud se voda nevyvaří. Pokud by brambory ještě nebyly měkké, přilijeme další vodu a zase necháme vyvařit. Když jsou brambory měkké, přihodíme k nim na drobno nasekanou cibuli a česnek, zalijeme rajčatovou konzervou a kečupem, přidáme skořici, petržel, osolíme a opepříme a podle potřeby přisladíme. Necháme provařit. Mezitím do vymazané zapékací misky poskládáme jednu vrstvu lilku, na ni navršíme rajčatovou směs (pokud v ní je celá skořice, odstraníme ji) a poklademe plátky sýra. Strouhanku smícháme s namletými ořechy a směsí posypeme sýr. Do smetany rozklepneme vajíčko, osolíme, opepříme a prošleháme. Smetanu nalijeme na strouhanku s ořechy. Potom znovu poklademe lilkem, rajčatovou směsí, sýrem, strouhankou a smetanou. Nakonec nahoru dáme lilek, na něj smetanu, sýr a strouhanku. Dáme asi na hodinu péct na 220 °C.