Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečená dýně

22. 11. 2010

menší dýně (hokkaidó nebo podobného typu)

olej

sůl

pepř

med nebo javorový sirup

Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka (můžeme je oloupat, usušit a schoustat, já jsem na to neměla nervy) a rozkrájíme na dílky. Z každého dílku okrájíme slupku (prý se může nechat, protože při pečení změkne, ale ta moje byla taková škaredá...). Naskládáme do mísy, pokapeme olejem, hodně osolíme a opepříme a přilijeme med nebo javorový sirup. Důkladně promícháme, aby se každý dílek obalil. Potom naskládáme na plech (ideálně na pečicí papír) a pečeme v rozpálené troubě asi hodinu až hodinu a půl, dokud nebude dýně měkká jako uvařené brambory.

Pokud chcete kompletní oběd, doporučuji půlku dýně a pár brambor, obojí rozkrájíme na dílky a obalíme v marinádě, naskládáme na plech, na to položíme na půlky nebo menší části rozdělené kuře, které jsem dobře osolili a opepřili nebo okmínovali, a dáme péct do trouby. Kuře pečeme nejdřív z „opačné strany“, asi v půlce pečení (po 45 minutách) obrátíme kůží nahoru a průběžně potíráme/poléváme buďto zbylou marinádou na dýni, nebo si vytvoříme tekutou směs medu, pomerančové šťávy, sojové omáčky a česneku. Med v marinádě se ale docela rychle pálí, takže je potřeba počkat, až kuře nebude úplně syrové.

Pokud byste toužili po zeleninovém jídle, tak kromě dýně a výše uvedených brambor bych na plech dala i mrkev na kusy, cibuli na čtvrtiny, celou paličku česneku s uříznutým vrškem a možná i petržel nebo celer.