Pečená dýně
menší dýně (hokkaidó nebo podobného typu)
olej
sůl
pepř
med nebo javorový sirup
Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka (můžeme je oloupat, usušit a schoustat, já jsem na to neměla nervy) a rozkrájíme na dílky. Z každého dílku okrájíme slupku (prý se může nechat, protože při pečení změkne, ale ta moje byla taková škaredá...). Naskládáme do mísy, pokapeme olejem, hodně osolíme a opepříme a přilijeme med nebo javorový sirup. Důkladně promícháme, aby se každý dílek obalil. Potom naskládáme na plech (ideálně na pečicí papír) a pečeme v rozpálené troubě asi hodinu až hodinu a půl, dokud nebude dýně měkká jako uvařené brambory.
Pokud chcete kompletní oběd, doporučuji půlku dýně a pár brambor, obojí rozkrájíme na dílky a obalíme v marinádě, naskládáme na plech, na to položíme na půlky nebo menší části rozdělené kuře, které jsem dobře osolili a opepřili nebo okmínovali, a dáme péct do trouby. Kuře pečeme nejdřív z „opačné strany“, asi v půlce pečení (po 45 minutách) obrátíme kůží nahoru a průběžně potíráme/poléváme buďto zbylou marinádou na dýni, nebo si vytvoříme tekutou směs medu, pomerančové šťávy, sojové omáčky a česneku. Med v marinádě se ale docela rychle pálí, takže je potřeba počkat, až kuře nebude úplně syrové.
Pokud byste toužili po zeleninovém jídle, tak kromě dýně a výše uvedených brambor bych na plech dala i mrkev na kusy, cibuli na čtvrtiny, celou paličku česneku s uříznutým vrškem a možná i petržel nebo celer.