Rajčatová salsa s pomerančem
1 větší rajče
1/2 salátové okurky
1/2 menší cibule
5 černých oliv bez pecky
1 pomeranč
1 malý stroužek česneku
celý pepř
hrubozrnná sůl
1 lžička sušeného kopru
kapička sladké chilli omáčky
balsamikový ocet
olej
Rajče, okurku a cibuli nakrájíme na drobné kostičky a dáme do mísy. Ve hmoždíři rozdrtíme česnek, pepř a sůl, přisypeme kopr, asi dvě lžíce oleje, trochu balsamika a kapičku nebo dvě chilli omáčky a smícháme. Přelejeme přes zeleninu, přihodíme olivy nasekané na větší kousky a dáme vychladit do lednice. Těsně před podáváním vezmeme pomeranč, okrájíme z něj kůru i s bílou slupkou a potom vykrájíme mezi blankami dužinu (nejlépe nad miskou, protože se obvykle uvolní větší množství šťávy), kterou rozkrájíme na menší kousky. Přidáme do salsy, přilejeme uvolněnou šťávu a vymačkáme ji i ze zbytků pomeranče. Promícháme a podáváme s nějakým pečivem, jako přílohu k masu nebo jenom tak jako salát.